In 2012 zijn netbeheerders begonnen de slimme meter te installeren. Deze digitale meter zorgt ervoor dat de meterstanden van afstand kunnen worden uitgelezen waardoor je een beter inzicht krijgt in je energieverbruik. Als je gebruikmaakt van een slimme meter om bespaarmogelijkheden te vinden is er een nog gemakkelijkere manier van energiekosten besparen: energie vergelijken en overstappen op een nieuw energiecontract.
Een slimme meter wordt in je meterkast geplaatst en vervangt hierdoor de oude, analoge meter. Doordat de slimme meter digitaal is, kan hij van afstand worden uitgelezen door je energieleverancier. Op deze manier krijgt je energieleverancier een nauwkeuriger beeld van je energieverbruik en hoef je zelf geen meterstanden meer door te geven.
De slimme meter registreert je stroom- en gasverbruik en houdt daarnaast bij of je energie hebt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Een aantal energieleveranciers biedt de mogelijkheid om je slimme meter te koppelen aan je persoonlijke account, waardoor je altijd je verbruik kunt inzien wanneer je inlogt, ook als je niet thuis bent.
Vanaf 2015 krijgt ieder huishouden een slimme meter aangeboden door de netbeheerder. Het kan een aantal jaren duren voordat alle huishoudens van een slimme meter zijn voorzien. Wanneer jouw huis aan de beurt is krijg je automatisch een bericht van je netbeheerder. Wil je alvast controleren of jouw huis bijna aan de beurt is? Je kunt op de website van het EAN code boek kijken wie jouw netbeheerder is. Heb je jouw netbeheerder gevonden? Dan kun je op de website van de netbeheerder je postcode en huisnummer invoeren en zien wanneer jouw buurt aan de beurt is. Nieuwbouwhuizen worden standaard gebouwd met slimme meter.
De slimme meter die je wordt aangeboden door de netbeheerder is gratis. Je zult in dit geval moeten wachten totdat jouw buurt aan de beurt is.
Ja, als je nu al een slimme meter wilt, kun je deze aanvragen bij je netbeheerder, dit heet een prioriteitsplaatsing. Wanneer je een aanvraag doet voor een snellere plaatsing, mag de netbeheerder daar een vergoeding voor vragen. Deze vergoeding is € 67,76 als je alleen een elektriciteitsmeter hebt en € 72,60 als je een gas- en elektriciteitsmeter hebt.
De slimme meter zorgt ervoor dat er zuiniger met energie kan worden omgegaan. Aan de ene kant krijgen energieleveranciers inzicht in het energieverbruik per regio waardoor zij het aanbod van energie hierop aan kunnen passen, aan de andere kant krijg je door de slimme meter zelf inzicht in je totale verbruik en kun je ook zien welke apparaten het meeste energie verbruiken. Als je de slimme meter koppelt aan een slimme thermostaat, kun je precies aflezen welke apparaten op welk moment energie verbruiken. Zo kun je onderzoeken hoe je meer kunt besparen.
Wil je niet dat je energieleverancier en netbeheerder je energiegebruik uit kunnen lezen? Dan kun je dit aangeven. Je bent niet verplicht hier toestemming voor te verlenen. Je dient dan wel zelf je meterstanden aan het eind van ieder jaar door te geven. Met een slimme meter is dit geautomatiseerd en hoef je niets te doen.
Vanaf het moment dat de slimme meter wordt geïnstalleerd kan je energieleverancier de meterstanden op afstand aflezen, dit betekent dat je nooit meer zelf de meterstanden hoeft door te geven en er niemand langs hoeft te komen om je meterstanden te controleren. Daarnaast kan je maandbedrag veel beter worden bepaald als je energieleverancier je verbruik kan bijhouden, hierdoor zal de jaarafrekening niet plotseling tegenvallen.
Nee, je bent niet verplicht om een slimme meter te laten installeren. Als jouw netbeheerder de slimme meter in je buurt komt installeren, kun je de slimme meter weigeren. In dit geval houd je de oude gas- en elektriciteitsmeter. Wil je de slimme meter niet laten installeren omdat je bang bent dat je netbeheerder of energieleverancier je verbruik uit kan lezen? Het is dan ook mogelijk om de slimme meter wel te laten installeren alleen geen toegang tot uitlezen te verlenen aan je netbeheerder of energieleverancier.
Wanneer je de slimme meter krijgt aangeboden, kun je kiezen wat je hiermee wilt doen, er zijn drie opties:
In dit geval zal je energieleverancier de meterstanden aflezen op de volgende momenten:
Als je wel een slimme meter wilt hebben, maar bijvoorbeeld uit privacy redenen niet wilt dat je energieleverancier deze op afstand kan aflezen, kun je ervoor kiezen om de slimme meter uit te laten zetten. In dit geval kan je energieleverancier je verbruik niet bijhouden en zal je zelf de meterstanden moeten doorgeven aan het einde van het jaar of wanneer je verhuist. Je kunt in sommige gevallen zelf nog wel je verbruik aflezen wanneer je de slimme meter aan je mobiele telefoon of laptop koppelt.
Het is ook een optie om de slimme meter te weigeren. Je houdt de analoge gas- en elektriciteitsmeter, deze zullen gewoon blijven werken. Dit betekent dat er niets verandert en dat je zelf de meterstanden doorgeeft voor de jaarafrekening en wanneer je verhuist. Daarnaast zijn er verschillende energie apps, waardoor je ook inzicht kunt hebben in je energieverbruik.
Achteraf kun je altijd nog kiezen voor een andere optie, zo kun je de slimme meter later nog aan- of uit laten zetten, of kun je na weigering alsnog een aanvraag doen. Voor deze aanvraag kan de netbeheerder wel geld vragen.
Bij je energierekening worden ook de netbeheerkosten in rekening gebracht, je betaalt hiermee onder andere voor het gebruik van het energienetwerk en de meterhuur. De kosten van de meterhuur zijn hetzelfde voor de slimme en de analoge meter, je gaat dus niet meer of minder betalen.
Een slimme meter is op twee manieren te herkennen:
De slimme meter en de slimme thermostaat werken vaak samen, maar zijn niet hetzelfde.
Wat de slimme meter en de slimme thermostaat verbindt, is dat de meterstanden door de slimme meter worden doorgestuurd naar de slimme thermostaat. Je doet zelf niets met de slimme meter, maar je kunt op de slimme thermostaat aflezen waar je energieverbruik uit bestaat.
Het huidige kabinet heeft de hoogte van de energierekening berekend op basis van oude schattingen uit 2017 van Planbureau Leefomgeving (PBL). Hierdoor valt de...
Lees meerJe stroomrekening betalen uiteraard. Maar wat nou als je dan nog geld overhoudt...? In november werden wij verkozen tot Website van het Jaar 2018 in de...
Lees meerHet Zweedse moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, heeft energieleverancier Delta overgenomen. Dit werd gisteren bekendgemaakt. Ondanks de overname, blijft Delta...
Lees meer