Termijnbedrag

Maandelijks ontvang je van je energieleverancier een rekening voor je energiegebruik. Deze rekening is het termijnbedrag. Het termijnbedrag is het bedrag dat je alvast betaalt voor je verwachte jaarlijkse energieverbruik. Aan het eind van het jaar ontvang je een jaarrekening van je energieleverancier en weet je of je teveel of te weinig aan voorschot hebt betaald. Het termijnbedrag is bij veel energieleveranciers gebaseerd op het historisch verbruik in jouw woning. Hoe je dit bedrag hoger of lager bijstelt leggen wij je uit. Heb je nog geen energie vergelijking gemaakt? Maak dan een vergelijking om te zien hoeveel je kunt besparen op energie.

Vergelijk energieleveranciers

Alles over het maandbedrag

Waarom is mijn energierekening hoger dan werd aangegeven op EasySwitch.nl?

Er bestaan meerdere redenen waarom je termijnbedrag hoger kan zijn dan onze berekening. Op onze website tonen wij de kosten voor het verwachte jaarverbruik gedeeld door 12 maanden. In dit bedrag hebben wij de eventuele korting al doorberekend. Echter krijg je de eventuele korting pas aan het eind van het jaar uitbetaald. Hierdoor kan de rekening van je energieleverancier hoger uitvallen dan het bedrag dat wij noemen op de website.  Ook kan het termijnbedrag dat jouw energieleverancier je rekent hoger uitvallen omdat het termijnbedrag bij een aantal energieleveranciers gebaseerd is op het historisch verbruik in je woning. Dit is het gemiddelde energieverbruik in je woning over de afgelopen maanden of zelfs jaren. Wanneer er bijvoorbeeld iemand is verhuisd, klopt dit termijnbedrag niet meer.  Wees gerust: je krijgt alle kosten boven je daadwerkelijke energieverbruik aan het eind van het jaar automatisch terug. Wil je het termijnbedrag meteen aanpassen? Dit kan telefonisch, via de website of via de app van je energieleverancier.

Waarop is het termijnbedrag gebaseerd?

Waar het termijnbedrag op gebaseerd is, verschilt per energieleverancier. De meeste energieleveranciers baseren het termijnbedrag op het historisch verbruik in je woning. Zij kunnen hierbij enkele maanden terug in de tijd gaan, maar ook enkele jaren. Ook zijn er energieleveranciers die het termijnbedrag baseren op het standaardverbruik van het aantal personen in je huishouden, in het type woning waarin je woont. Daarnaast is er nog een minderheid aan energieleveranciers die het termijnbedrag baseren op het ingevuld energieverbruik in de vergelijker. De maandelijkse energierekeningen komen in dat geval precies overeen met de gegevens in ons overzicht.

Kan het termijnbedrag bijgesteld worden?

Als je merkt dat het voorschot dat je betaalt te hoog of juist te laag is, kun je dit bij je energieleverancier in de meeste gevallen bij laten stellen. Het kan namelijk aardig wat energieverbruik schelen wanneer jouw huishouden kleiner of groter is geworden. De regels over het aanpassen van het termijnbedrag verschillen per leverancier. Het slimste is om hier contact over op te nemen met je energieleverancier. Vaak kun je het zelf ook bijstellen in je persoonlijke omgeving op de website van de energieleverancier of in een app op je telefoon op tablet. Het bijstellen van het termijnbedrag kan meestal maar met een bepaald percentage.

 

Zelf je verbruik bijhouden en termijnbedrag instellen

Wil je meer controle over je energieverbruik? Er bestaan tegenwoordig meerdere manieren om je energieverbruik bij te houden. Indien je over een slimme meter beschikt kun je de app van je energieleverancier op je telefoon of tablet installeren. Deze zoekt automatisch contact met de slimme meter in je meterkast. Zo kun je te allen tijde zien hoeveel energie je gemiddeld verbruikt en of je maandelijks termijnbedrag eventueel naar beneden kan worden bijgesteld.

In ons voorbeeld (rechts) zie je de gebruiksgegevens van een goed geïsoleerd appartement met alleen elektriciteit van Greenchoice. Je ziet dat het gemiddelde verbruik op 21 euro per maand ligt en het termijnbedrag op 40 euro per maand. Dit kan simpel naar beneden worden gesteld naar bijvoorbeeld 25 euro, zodat onverwacht hoger gebruik toch nog wordt opgevangen. Greenchoice zal dit huishouden aan het eind van het jaar het teveel betaalde bedrag automatisch terugstorten.

Termijnbedrag 2 persoonshuishouden Greenchoice

 

Voorschotnota nu nieuw termijnbedrag

Sinds de Autoriteit Consument en Markt het Aanbod op Maat heeft ingevoerd, dienen alle energieleveranciers dezelfde benamingen te gebruiken. Door deze gelijke benamingen ontstaat er een duidelijke communicatie naar de klant. Om deze reden wordt de voorschotnota nu ook wel ‘nieuw termijnbedrag‘ genoemd. Heb je nog geen vergelijking gemaakt? Pas wanneer je een energievergelijking hebt gemaakt weet je of je bij een andere energieleverancier goedkoper uit kunt zijn voor energie. Maak een vergelijking en bekijk wat jij kunt besparen!


Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer