Vergelijk energieleveranciers
Er bestaan meerdere redenen waarom je termijnbedrag hoger kan zijn dan onze berekening. Op onze website tonen wij de kosten voor het verwachte jaarverbruik gedeeld door 12 maanden. In dit bedrag hebben wij de eventuele korting al doorberekend. Echter krijg je de eventuele korting pas aan het eind van het jaar uitbetaald. Hierdoor kan de rekening van je energieleverancier hoger uitvallen dan het bedrag dat wij noemen op de website. Ook kan het termijnbedrag dat jouw energieleverancier je rekent hoger uitvallen omdat het termijnbedrag bij een aantal energieleveranciers gebaseerd is op het historisch verbruik in je woning. Dit is het gemiddelde energieverbruik in je woning over de afgelopen maanden of zelfs jaren. Wanneer er bijvoorbeeld iemand is verhuisd, klopt dit termijnbedrag niet meer. Wees gerust: je krijgt alle kosten boven je daadwerkelijke energieverbruik aan het eind van het jaar automatisch terug. Wil je het termijnbedrag meteen aanpassen? Dit kan telefonisch, via de website of via de app van je energieleverancier.
Waar het termijnbedrag op gebaseerd is, verschilt per energieleverancier. De meeste energieleveranciers baseren het termijnbedrag op het historisch verbruik in je woning. Zij kunnen hierbij enkele maanden terug in de tijd gaan, maar ook enkele jaren. Ook zijn er energieleveranciers die het termijnbedrag baseren op het standaardverbruik van het aantal personen in je huishouden, in het type woning waarin je woont. Daarnaast is er nog een minderheid aan energieleveranciers die het termijnbedrag baseren op het ingevuld energieverbruik in de vergelijker. De maandelijkse energierekeningen komen in dat geval precies overeen met de gegevens in ons overzicht.
Als je merkt dat het voorschot dat je betaalt te hoog of juist te laag is, kun je dit bij je energieleverancier in de meeste gevallen bij laten stellen. Het kan namelijk aardig wat energieverbruik schelen wanneer jouw huishouden kleiner of groter is geworden. De regels over het aanpassen van het termijnbedrag verschillen per leverancier. Het slimste is om hier contact over op te nemen met je energieleverancier. Vaak kun je het zelf ook bijstellen in je persoonlijke omgeving op de website van de energieleverancier of in een app op je telefoon op tablet. Het bijstellen van het termijnbedrag kan meestal maar met een bepaald percentage.
Wil je meer controle over je energieverbruik? Er bestaan tegenwoordig meerdere manieren om je energieverbruik bij te houden. Indien je over een slimme meter beschikt kun je de app van je energieleverancier op je telefoon of tablet installeren. Deze zoekt automatisch contact met de slimme meter in je meterkast. Zo kun je te allen tijde zien hoeveel energie je gemiddeld verbruikt en of je maandelijks termijnbedrag eventueel naar beneden kan worden bijgesteld.
In ons voorbeeld (rechts) zie je de gebruiksgegevens van een goed geïsoleerd appartement met alleen elektriciteit van Greenchoice. Je ziet dat het gemiddelde verbruik op 21 euro per maand ligt en het termijnbedrag op 40 euro per maand. Dit kan simpel naar beneden worden gesteld naar bijvoorbeeld 25 euro, zodat onverwacht hoger gebruik toch nog wordt opgevangen. Greenchoice zal dit huishouden aan het eind van het jaar het teveel betaalde bedrag automatisch terugstorten.
Sinds de Autoriteit Consument en Markt het Aanbod op Maat heeft ingevoerd, dienen alle energieleveranciers dezelfde benamingen te gebruiken. Door deze gelijke benamingen ontstaat er een duidelijke communicatie naar de klant. Om deze reden wordt de voorschotnota nu ook wel ‘nieuw termijnbedrag‘ genoemd. Heb je nog geen vergelijking gemaakt? Pas wanneer je een energievergelijking hebt gemaakt weet je of je bij een andere energieleverancier goedkoper uit kunt zijn voor energie. Maak een vergelijking en bekijk wat jij kunt besparen!
Laatste update: 13-03-2023 De afgelopen tijd zijn er diverse ontwikkelen geweest die ertoe hebben geleid dat de stroom en gasprijzen zijn gestegen. Hierdoor...
Lees meerPrinsjesdag 2022 staat net als voorgaande jaren in het teken van het nieuwe werkjaar van de regering en de vele wijzigingen die dit met zich mee brengt. Dit...
Lees meerNieuwe klanten betalen honderden euro’s per jaar meer voor energiecontract dan al bestaande klanten Amsterdam, 12 september 2022 – Het eind van...
Lees meer