whatsapp
call-icon

Energiecontract afsluiten

Wil je een nieuw energiecontract afsluiten? Een energiecontract bestaat uit veel informatie, maar er zijn een aantal dingen die je in ieder contract tegenkomt. Wij zetten de belangrijkste onderdelen van een energiecontract op een rij, zodat je precies weet waar je op kan letten bij het aangaan van een nieuwe overeenkomst met een energieleverancier.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Aantal bewoners
{{mini_verbruik}}
Stroom (dal)
{{addresscheck.errorMessage}}
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

De looptijd van je energiecontract

Als je een nieuw energiecontract gaat afsluiten, kan je kiezen voor verschillende looptijden. Als je voor een energiecontract voor bepaalde tijd kiest, zit je voor een bepaalde periode vast aan het contract. Dit kan één jaar zijn, maar ook drie of vijf jaar. Houd dit altijd goed in de gaten! Je betaalt gedurende de looptijd een vast tarief voor je stroom en gas. Als je contract is afgelopen, krijg je automatisch een contract voor onbepaalde tijd.

Kies je voor een contract voor onbepaalde tijd, dan kan er tussentijds opgezegd worden. Er is echter wel een opzegtermijn van 30 dagen waar je rekening mee moet houden. Je betaalt een variabel tarief; twee keer per jaar kunnen de tarieven stijgen of dalen.

Wij raden aan om te kiezen voor een jaarcontract, zodat je ieder jaar kan overstappen en gebruik kan maken van welkomstkorting. Op deze manier heb je zekerheid over je tarief, maar ben je ook een stuk goedkoper uit. Krijg je een verlengingsaanbod van je huidige energieleverancier? Maak gebruik van onze vergelijker om te zien of je ook écht goedkoper uit bent, want meestal levert overstappen je meer geld op.

Zes weken voordat je huidige contract afloopt, kun je overstappen naar een nieuwe energieleverancier.

energiecontract afsluiten

De tarieven van je energiecontract

Als je stroom en/of gas afneemt, krijg je één rekening. Deze rekening bestaat echter uit verschillende onderdelen. Wij zetten ze hieronder op een rijtje.

  • Variabele leveringskosten: De kosten die je maandelijks betaalt voor je energie. Als je een contract voor bepaalde tijd hebt, blijft dit gedrag gedurende de gehele looptijd van je contract hetzelfde. Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, kan dit bedrag tweemaal per jaar veranderen.
  • Vaste leveringskosten: Per maand, kwartaal of jaar betaal je vaste leveringskosten. Het bedrag wordt door de energieleverancier bepaald.
  • Netbeheerkosten: Voor de transport van stroom, maak je gebruik van een netwerk van leidingen en kabels. Je betaalt netbeheerkosten voor het gebruiken van dit netwerk. De netbeheerkosten komen bij de netbeheerder in jouw regio terecht.
  • Belasting: Namens de Nederlandse overheid wordt ook belasting gerekend. Je betaalt per eenheid stroom (kWh) of gas (m3) energiebelasting. Daarnaast betaal je 21% btw over de levering van stroom, transport, netbeheerkosten en energiebelasting. Je betaalt tevens per kWh stroom belasting voor de Opslag Duurzame Energie, een subsidiepot voor de stimulering van groene energie.

Energiecontract afsluiten

Wil je een energiecontract afsluiten? Vergeet dan niet om eerst energieleveranciers te vergelijken: zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je stroom en gas. Dankzij welkomstkortingen loont een overstap altijd.

Vergelijk hier energie

Laatste nieuws

Energie

Samenwerking met HomeQGo: We gaan jou helpen verduurzamen

Vandaag gaat onze samenwerking met het bedrijf HomeQgo van start om jou actief te helpen met het verduurzamen van je huis. Met de tools van HomeQgo maken we...

Lees meer
Energie

Duurzaam is vanaf nu écht duurzaam

De afgelopen maanden is het onderwerp groene energie vaak in het nieuws geweest: is groen eigenlijk wel zo groen als het lijkt? Als energieleveranciers...

Lees meer
Energie

Hoe groen is hout als biomassa?

Ruim 63% van de Nederlandse duurzame energie werd in 2016 opgewekt uit biomassa. Ondanks dat biomassa een vorm van groene energie is, zijn er twijfels over de...

Lees meer