Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Energieprijzen

Of je nou op zoek bent naar de huidige energieprijzen, wilt weten hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen of nu eens echt wilt begrijpen hoe energieprijzen in elkaar zitten: hieronder vind je alles wat je nodig hebt. Op zoek naar de laagste energieprijzen voor jouw situatie? Duik dan meteen onze energievergelijker in.

Energieprijzen in 2019

Energieprijzen wijzigen tenminste twee keer per jaar, dus ook in 2019. In januari en juli verhogen of verlagen energieleveranciers namelijk hun variabele tarieven. Als je een contract met vaste tarieven hebt, zul je hier niets van merken, maar als dat contract afloopt ga je meestal vanzelf over op de dan geldende variabele tarieven.
Energieprijzen zijn echter van meer factoren afhankelijk dan alleen de tarieven van je energiemaatschappij. Hoe dat precies zit, lees je hieronder. Hoe groot de impact kan zijn, zagen we op 1 januari van dit jaar. De prijzen zijn flink gestegen:

Verwachting energieprijzen 2019

Gedurende het jaar veranderen eigenlijk alleen de leveringstarieven van je leverancier. Op 1 juli zullen alle energieleveranciers hun nieuwe variabele tarieven bekend maken. De verwachting is dat deze vrijwel gelijk zullen blijven. Vanwege de hogere belastingen zien leveranciers zich namelijk genoodzaakt de tarieven laag te houden. Wil je zeker zijn van de allerlaagste energieprijzen in 2019? Door te vergelijken weet je zeker dat je nooit een cent te veel betaalt!

Vergelijk Energie

Hoe zijn energieprijzen opgebouwd?

Bij energieprijzen denk je al gauw aan energietarieven. Toch wordt eigenlijk maar een klein deel van je energierekening hierdoor bepaald. Verschillende belastingen en de kosten voor het onderhoud van het energienetwerk nemen een flinke hap uit de totale energieprijzen.

Tarieven

Per kilowattuur (kWh) stroom en kubieke meter (m3) gas die je verbruikt, betaal je aan je energieleverancier een bepaald bedrag. Dit heet ook wel het kale leveringstarief. Daarnaast betaal je aan je leverancier een vast bedrag per maand (vaste leveringskosten). Dit zijn eigenlijk een soort administratie- of abonnementskosten. In de tabel vind je de huidige variabele tarieven inclusief alle belastingen voor gas en stroom bij de grootste leveranciers in vergelijking met vorig jaar.
Deze tarieven zijn de standaardtarieven die de energieleveranciers hanteren bij modelcontracten voor onbepaalde tijd. Op vergelijkingswebsites zoals EasySwitch.nl bieden energieleveranciers vaak speciale actietarieven aan om als goedkoopste uit de vergelijking te komen. Benieuwd hoe laag jouw tarieven kunnen zijn? Klik op de knop en je ziet het binnen no-time!
Vergelijk Energie

LeverancierStroomtariefGastarief
Budget energie€ 0,084€ 0,732
Delta energie€ 0,023€ 0,802
Eneco energie€ 0,225€ 0,773
Energiedirect€ 0,222€ 0,748
Greenchoice energie€ 0,216€ 0,703
NLE energie€ 0,228€ 0,750
Nuon energie€ 0,218€ 0,748
Oxxio energie€ 0,220€ 0,776
Pure energie€ 0,238€ 0,773

Belastingen

De fiscus heeft veel impact op de hoogte van de energieprijzen. Naast BTW, betaal je over je kale leveringstarief namelijk ook energiebelasting en een opslag voor verduurzaming.

BTW

Net als over je boodschappen, betaal je over je energie BTW. Energie valt onder het hoogste tarief van 21%. Dit betaal je over het kale leveringstarief van je energieleverancier.

Energiebelasting

Over elke kWh en m3 die je verbruikt, betaal je een vast bedrag aan energiebelasting. Per 1 januari 2019 is het belastingtarief € 0,11934 voor stroom en € 0,35469 voor gas.

Opslag Duurzame Energie

Om investeringen in verduurzaming te bekostigen heeft de overheid een potje gemaakt. Dit potje wordt gevuld met de zogeheten Opslag Duurzame Energie (ODE), een vast bedrag dat je voor elke kWh stroom en m3 gas betaalt. Per 1 januari 2019 is het ODE-tarief € 0,02287 voor stroom en € 0,06340 voor gas.

Vermindering energiebelasting

Omdat energie een basisbehoefte is, rekent de overheid over een bepaald verbruik geen belasting. In plaats van een lager tarief krijg je een vast bedrag per jaar terug. Per 1 januari 2019 is dit bedrag vastgesteld op € 311,62 per jaar.

Netbeheerkosten

Om stroom en gas bij je thuis te krijgen is een gigantisch netwerk aan kabels en leidingen nodig. Dit netwerk wordt onderhouden door een regionale netbeheerder. Hiervoor, maar ook voor de meter in je meterkast, betaal je jaarlijks een vast bedrag via je energieleverancier aan de netbeheerder. Dit bedrag ligt rond de € 450 per jaar. Hoeveel je betaalt is echter afhankelijk van de regio waarin je woont. Je kunt helaas niet overstappen naar een andere netbeheerder (tenzij je verhuist), maar gelukkig wel naar een andere energieleverancier ;-).

Vergelijk Energie

Samenstelling van energieprijzen

Alle bovenstaande kostenposten vormen samen de energieprijzen. Je betaalt alle kosten rechtstreeks aan de energieleverancier, maar die staat gemiddeld ruim 60% af aan het rijk en je netbeheerder.

energieprijzen

Energieprijzen vergelijken

Nu je alles weet over energieprijzen, hebben we je eigenlijk nog maar één belangrijke tip mee te geven: ieder jaar overstappen van energie. De energieprijzen zijn, net als alle andere prijzen, het laagst als aanbieders met elkaar moeten concurreren. Op EasySwitch.nl gaan energieleveranciers de strijd aan om jou als klant binnen te halen. Met welkomstkortingen en actietarieven die ze exclusief bij ons aanbieden proberen ze je binnen te halen. En dat werkt in jouw voordeel: als je jaarlijks overstapt profiteer je altijd van de allerlaagste energieprijzen.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Nederland produceert onvoldoende duurzame energie

Nederland zal in 2020 onvoldoende duurzame energie produceren, dit blijkt uit de cijfers van Het Planbureau voor de Leefomgeving. In 2020 zal Nederland naar...

Lees meer
Energie

Earth Hour: hoeveel energie ga jij besparen?

Komende zaterdag is het dan zover: Earth Hour. Een jaarlijks evenement waarbij het licht wereldwijd een uur lang uitgaat. Wat in 2007 begon als symbolisch...

Lees meer
Energie

Woonenergie neemt klanten Robin Energie over

Deze week werd bekend gemaakt dat alle 25.000 klanten van Robin Energie per 11 maart worden overgenomen door WoonEnergie, een dochteronderneming van Eneco....

Lees meer
Meer nieuws