Dreigt jouw energieleverancier je af te sluiten van gas en licht? Wij raden je altijd aan het betalingsgeschil met je huidige energieleverancier op te lossen. Lukt het echt niet? Dan kun je een spoedaanvraag energie doen bij een andere energieleverancier. Bedenk wel dat alle energie-aanbieders je pas accepteren als je een waarborgsom betaalt.
Hoewel energie zonder borg maar bij weinig energieleveranciers mogelijk is als je een betalingsachterstand hebt, zijn er wel veel verschillen tussen energieaanbieders. In de tabel zie je bij welke leveranciers een spoedaanvragen mogelijk zijn en hoe hoog de waarborgsommen zijn.
Tip: wil je weten welke termijnen er gelden bij een dreigende afsluiting? Lees dan verder onderaan de pagina.
Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze klantenservice heeft ruime ervaring en helpt je graag met een goed advies in jouw situatie. We staan voor je klaar. Bel 020-5317670. Neem bij voorkeur contact op voordat je gaat vergelijken.
Wat voor jou de beste energie-aanbieder is, ligt aan jouw situatie. Je ziet hierboven in de tabel precies welke waarborgsom je moet betalen en of er een spoedaanvraag energie mogelijk is. Wil je een goedkopere energierekening? Vergelijk dan energie op onze website. Je ziet dan de goedkoopste energie-aanbieders. Heb je een overstap via ons geregeld en wil je ook een spoedaanvraag doen? Neem dan contact op met onze klantenservice via: 020-5317670.
Overstappen naar een energieleverancier zonder borg is alleen mogelijk als je geen betalingsachterstanden hebt (gehad) bij een energieleverancier. Een waarborgsom geeft een energieleverancier zekerheid. Mocht de afnemer van energie onverhoopt de maandelijkse voorschotten niet kunnen betalen, dan heeft de energieleverancier altijd nog de waarborgsom achter de hand.
Er mag dan wel geen energieleverancier zonder borg voor jou zijn, je kunt wel overstappen naar een coulante energieleverancier.
Heb je een betalingsachterstand opgelopen bij jouw energie-aanbieder en heeft deze daarom de leveringsovereenkomst beëindigd met een ‘bericht einde levering’. Je moet dan binnen 10 werkdagen:
Doe je niks en blijf je in gebreke? Op de 20ste dag na het ‘bericht einde levering’ sluit de netbeheerder je huis af van gas en elektriciteit.
Sommige energieleveranciers nemen geen spoedaanvragen in behandeling. Ook verschilt het per aanbieder hoe lang het duurt totdat de aanvraag is verwerkt en het energiecontract daadwerkelijk ingaat. Deze snelheid varieert van 2 werkdagen tot 6 weken. Vraag aan je energie-aanbieder naar de verwachte leverdatum. Je wilt toch niet zonder gas en licht komen te zitten?
Tip: je moet wel eerst de openstaande rekening/transportkosten bij je netbeheerder voldoen. Als je dit niet voldoet, kun je nog steeds worden afgesloten. Neem hiervoor contact op met jouw netbeheerder.
Er zijn geen energieleveranciers zonder waarborg. Omdat je een betalingsachterstand hebt, accepteren veel energieleveranciers je pas als klant als je een waarborgsom energie (vooruitbetaling) van € 180 tot 1000 voldoet. Zo krijgen zij in ieder geval geld voor de geleverde energie.
Het is alleen nodig om een spoedaanvraag te doen als je van je netbeheerder een brief hebt ontvangen met de specifieke datum dat je wordt afgesloten van energie. In dit geval moet je voor die datum een spoedaanvraag hebben gedaan. Heb je deze brief niet ontvangen? Dan hoef je dus geen spoedaanvraag te doen.
Het wordt buiten steeds kouder en we hebben de eerste vriesnacht achter de rug. Hoe zorg je ervoor dat het binnen behaaglijk warm is, zonder dat de...
Lees meerTot het einde van 2020 blijft het dringende advies vanuit de overheid om thuis te werken. De winter is weer begonnen en de verwarming staat weer aan, dus wij...
Lees meerVanaf 2021 veranderen de regels rondom het energielabel, maar wat houden deze veranderingen precies in? En zijn Nederlanders daarvan op de hoogte? Wij...
Lees meer