Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

1 huis maar meerdere energieleveranciers, iets voor jou?

Twee stroomleveranciers

Vanaf 2018 kun je ervoor kiezen om stroom van meerdere energieleveranciers af te nemen. Via een tweede elektriciteitsmeter kun je zelf bepalen welke apparaten door welke energieleverancier van stroom worden voorzien. Zo kan het zijn dat je zowel groene als grijze stroom thuis hebt.

 

Waarom kiezen voor verschillende stroomleveranciers?

Energieleveranciers verschillen van elkaar in het soort stroom dat zij aanbieden en de prijzen die zij hiervoor vragen. Sommige leveranciers bieden groene stroom aan, sommige hanteren lage tarieven en anderen hebben een hoge terugleververgoeding voor zonnepanelen. Doordat je straks meerdere leveranciers mag kiezen kun je de combinatie maken die voor jou het voordeligst is. Wil je bijvoorbeeld graag groene energie voor de laadpaal van je elektrische auto, maar maakt het voor de rest van je huis niet uit zolang het maar goedkoop is? Dan kun je ervoor kiezen om speciaal voor je auto een energiecontract met groene stroom uit NL af te sluiten. Voor de stroomvoorziening in de rest van je huis kies je de leverancier met het goedkoopste stroomtarief.  


Wat moet er veranderen?

Als je twee verschillende contracten voor stroom wilt afsluiten moet je een tweede meter laten installeren. De kosten hiervoor moet je zelf betalen. Als je eenmaal twee meters hebt bepaal je zelf welke apparaten aan welke meter worden aangesloten. De stroomleveranciers meten alleen het stroomverbruik dat via hun meter binnenkomt.

 

(Nog) meer keuzevrijheid

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil bedrijven en particulieren met deze mogelijkheid stimuleren om vaker te kiezen voor kleine duurzame energieleveranciers en zo de energietransitie verspoedigen. Dit is een uitkomst voor mensen die wel een groene leverancier willen voor een specifiek deel van hun energieverbruik, zoals zonnepanelen, maar niet voor hun overige verbruik.

 

Nog even afwachten…

Klinkt het hebben van twee energieleveranciers jou als muziek in de oren? Dan zul je nog even geduld moeten hebben. Vanaf 2018 is het aan jou om deze keuze te maken. Tot die tijd heb je natuurlijk altijd de vrijheid om zelf een energieleverancier te kiezen die het best bij jou past. Groene energie, een prettige klantenservice of gewoon de goedkoopste deal, de keuze is helemaal aan jou!

 

Sander de Wit

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: