Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Begin juli maken energieleveranciers de nieuwe energietarieven bekend voor het komende half jaar. EasySwitch.nl verwacht op basis van een vergelijking dat de drie grootste energieleveranciers; Eneco, Nuon en Essent de tarieven zullen verlagen. Met name consumenten met een variabel tarief zullen de prijsverlaging goed merken.

Grote concurrentie

Essent en Nuon, twee van de drie grootste Nederlandse energieleveranciers hebben in het afgelopen jaar hun tarieven verlaagd. Een daling van de variabele tarieven komt dan ook niet compleet onverwacht. Uit de vergelijker van EasySwitch.nl blijkt dat consumenten een jaar geleden voor een gemiddeld gebruik (3500kWh stroom, 1800 m3 gas), tussen de 130 en 160 euro per jaar meer betaalden. Onderstaande tabel toont het verschil:

Tarief vorig jaarHuidige tariefVerschil op jaarbasis
Nuon1679,611518,38161,23
Essent16581519,21138,8

Hoge welkomstkortingen en een lage olieprijs

De lage energietarieven zijn door verschillende ontwikkelingen te verklaren, waaronder de lage olieprijs. Energieleveranciers kunnen door de lage olieprijs gas en stroom tegen een lagere prijs inkopen. Dit scheelt op een jaarrekening tussen de 20 en 30 euro. Naast de lage olieprijs kan de dalende prijs verklaart worden door de hoge concurrentie op de energiemarkt. Deze concurrentie dwingt veel energieleveranciers hoge welkomstkortingen uit te delen aan nieuwe klanten. Nick Castricum, product manager bij EasySwitch.nl, over deze welkomstkortingen: “Opvallend in het afgelopen jaar was dat energieleveranciers veel hogere welkomstkortingen aanbieden dan voorheen. Tegenwoordig zijn welkomstkortingen van 250 euro niet meer een uitzondering”.

Variabel tarief

Heeft u gekozen voor een variabel tarief, dan kunnen de tarieven stijgen of dalende gedurende de looptijd van uw contract. Wanneer u een contract heeft met variabel tarief, heeft u als consument weinig invloed op de energietarieven die u betaalt. Een contract met vaste kosten biedt u meer zekerheid en zo weet u zeker wat u gaat betalen.

Zo min mogelijk betalen voor energie

Wanneer uw contractduur is afgelopen, betaalt u na de contractduur hogere tarieven. Wilt u dit voorkomen, stap dan direct na de contractduur over naar een nieuw energiecontract. Energieleveranciers bieden voor een overstap hoge welkomstkortingen waar u van kunt profiteren. Vergelijk jaarlijks energie via de energievergelijker op EasySwitch.nl en betaal nooit teveel voor energie.

Lisa Park

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: