Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Netbeheerder Tennet is deze week begonnen met de aanleg van de COBRAcable. De onderzeese stroomkabel verbindt het Deense Endrup met de Eemshaven in Groningen. Via de 325 kilometer lange lijn gaan Denemarken en Nederland windenergie uitwisselen. 700.000 huishoudens moeten vanaf 2019 gebruik gaan maken van deze energie.

 

Nederland en Denemarken zijn allebei vrij winderige landen. Ze investeren daarom ook veel in windenergie. Maar wat als het niet waait? De nieuwe lijn moet ervoor zorgen dat de twee landen elkaar aanvullen wanneer het nodig is. Als het hier wat minder waait, krijgen wij stroom van de Denen en wij leveren op onze beurt weer windenergie aan Denemarken als de luwte daar opsteekt.

Pan-Europees netwerk

De nieuwe internationale verbinding is niet de eerste. Over land zijn we al via vier lijnen verbonden met Duitsland en via twee met België. Onderzeese verbindingen liggen er met Noorwegen en Groot-Brittanië. Een tweede verbinding met deze landen ligt ook in de planning.

Al deze internationale verbindingen moeten ervoor zorgen dat de aangesloten landen, bij een gebrekkige opwekking van groene energie, niet meteen weer terug moeten vallen op fossiele brandstoffen. Omdat het in Europa altijd wel ergens waait, altijd wel ergens de zon schijnt en er anders wel ergens een stevige waterstroom te vinden is, hoeven we straks niet meer bang te zijn dat we zonder zitten.

stroomlijn Nederland Denemarken

Sander de Wit

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: