Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Helft Nederlanders weet energielabel eigen woning niet

energie

Vanaf 2021 veranderen de regels rondom het energielabel, maar wat houden deze veranderingen precies in? En zijn Nederlanders daarvan op de hoogte? Wij onderzochten onder ruim 1000 Nederlanders hoeveel kennis zij hebben van de regels rondom het energielabel en we ontdekten dat ruim 40 procent hier niets vanaf weet. Daarom leggen wij uit wat er gaat veranderen en wat voor invloed dit heeft.

Energielabel vernieuwen wordt fors duurder

Komend jaar wordt het proces om een energielabel te laten vernieuwen aangepast. Het gaat meer tijd en fors meer geld kosten. In 2015 heeft ieder huis in Nederland een voorlopig energielabel gekregen wat 10 jaar meegaat. Dit label moet je verplicht hebben als je een huis verkoopt of verhuurt en het laat zien hoe energiezuinig het huis is. In 2020 kun je het label nog gemakkelijk online laten vernieuwen. Binnen een paar minuten en voor een paar tientjes heb je een nieuw label, waarmee je je huis beter kan aanprijzen in de huizenmarkt. Volgend jaar verandert dit. Vanaf 1 januari 2021 moet er een gecertificeerd adviseur langskomen om vast te stellen hoe energiezuinig je huis is. Dit kost dus een paar uur van je tijd en daarnaast krijg je een rekening van €100 tot €200.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5f4ca276af56f"></iframe>

 

Frederik, CEO van EasySwitch.nl: “Het is zonde dat maar 40 procent van de Nederlanders weet dat het energielabel vanaf volgend jaar duurder wordt. Het loont namelijk voor alle huizenbezitters om dit jaar nog je energielabel te laten vernieuwen*. Je kunt het nog makkelijk en snel online regelen en zorgt er zo voor dat het label opnieuw 10 jaar meegaat. En belangrijker: het scheelt honderden euro’s als je dit voor 2021 nog regelt. Voor sommige mensen is €100 – €200 niet veel geld, maar er zijn genoeg huishoudens – al helemaal in deze onzekere tijden – waarvoor dit verschil wel heel groot is. Voor deze huishoudens is het nóg belangrijker om voor het eind van dit jaar nog naar het energielabel van hun woning te kijken, en op tijd te vernieuwen.”

* Op de website van de Rijksoverheid kun je een nieuw energielabel aanvragen.

Slecht energielabel betekent straks lagere hypotheek

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is, en daar komt de komende jaren bij dat het invloed gaat hebben op de hoogte van een hypotheek. Triodos kondigde eerder dit jaar al aan dat zij nog maar 90 procent van de woningwaarde als hypotheek verstrekken voor huizen met een energielabel C of lager. Alleen als je plannen hebt om je huis te verduurzamen, krijg je een hogere hypotheek. In dat geval kan je zelfs een hypotheek voor 106% van de woningwaarde afsluiten. Op deze manier willen zij aankaarten dat een niet-duurzaam huis een financieel risico is en huisbezitters stimuleren om hun huis energiezuiniger te maken.

Uit ons onderzoek blijkt dat deze invloed van het energielabel niet bekend is bij Nederlandse consumenten. Zo let 60 procent van de kopers helemaal niet op het energielabel wanneer zij een huis kopen en weet 40 procent niet dat het kopen van een huis met een slecht energielabel invloed kan hebben op de hoogte van je hypotheek.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5f4ca3cf634c4"></iframe>

 

Van der Veen: “Het is belangrijk dat we huizenkopers op deze veranderingen wijzen. Als zij een huis willen kopen met een slecht label, moeten zij, naast de flinke aankoopsom, ook rekening houden met een extra investering om het huis te verduurzamen. Er is nu nog steeds krapte op de woningmarkt waardoor veel mensen noodgedwongen flink overbieden op huizen van lage kwaliteit. Als vraag en aanbod op de huizenmarkt straks weer stabieler wordt, en mensen voor een huis met een laag energielabel nog maar een deel van de hypotheek krijgen, wordt een dergelijk huis ineens heel onaantrekkelijk. Dit kan de verkoop flink in de weg staan. Dit soort beslissingen zijn ingrijpend voor alle Nederlandse huizenkopers, maar we moeten er wel samen voor zorgen dat dit bij hen bekend is.”

Nederlanders zijn positief over verduurzamen

Het energielabel geeft niet alleen aan hoe energiezuinig een huis is, je krijgt ook direct tips over wat je kunt doen om het huis te verduurzamen en een stapje omhoog te gaan op de duurzaamheidsladder. Bepaalde aanpassingen in huis zorgen al snel voor een beter energielabel, zoals vloer- en muurisolatie. Een duurdere, maar goede langetermijninvestering, is het aanschaffen van zonnepanelen en HR-glas.

Het merendeel van de Nederlanders staat positief tegenover dit soort investeringen. Ons onderzoek wijst uit dat ruim 60 procent bereid is om hun woning te verduurzamen voor een beter energielabel. Dit zijn opvallende cijfers, aangezien 50 procent aangeeft niet te weten wat het energielabel van de eigen woning is. Er is duidelijk nog een verschil tussen de behoefte om een energiezuinig huis te hebben en de daadwerkelijke status van het huis. Om dit dichter bij elkaar te brengen, is het als eerst zaak om dit onderwerp op de agenda te zetten.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5f4ca497565bb"></iframe>

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, of wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met onze PR Manager Willemijn Kuitenbrouwer, willemijn@easyswitch.nl.

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: