Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Contract Einde Register (CER)

Je wilt graag overstappen van energieleverancier maar je bent bang dat je een hoge opzegboete krijgt als je te vroeg bent. Dit is een logische gedachte, maar gelukkig hoef je hier niet bang voor te zijn. Door de komst van het Contract Einde Register (CER) houden energieleveranciers samen bij wanneer jouw contract afloopt en zullen ze je nieuwe contract pas laten beginnen als je oude contract is afgelopen.

Vergelijk energieleveranciers

Wat is het Contract Einde Register (CER)?

Het CER is een database met informatie over alle lopende energiecontracten van kleinverbruikers in Nederland. Hierin staat bij welke energieleverancier je een contract hebt, wat de einddatum van het contract is en wat de opzegtermijn is. Als je je aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier dan kijken zij in het CER wanneer je oude contract afloopt, zodat zij jouw nieuwe contract op die datum kunnen laten beginnen. De naam CER bestaat sinds 1 augustus 2013, hiervoor werd de naam Contract Controle Protocol (CCP) gebruikt.

Waarom het CER bestaat

In 2004 werd de energiemarkt geliberaliseerd en mocht je zelf kiezen van welke energieleverancier je stroom en gas wilde ontvangen. Er kwamen veel nieuwe energieleveranciers bij die allemaal graag nieuwe klanten wilden werven, de aanbiedingen klonken rooskleurig, alleen administratief was het nog niet in orde. Veel mensen sloten een nieuw contract af terwijl hun oude contract nog niet was afgelopen en kregen hiervoor een (hoge) opzegboete van hun oude energieleverancier. Dit kwam doordat energieleveranciers niet konden inzien wanneer een oud contract afliep. Hier moest een oplossing voor gevonden worden, dat werd het CER.

Doel van het CER

Het CER werkt als een gedragscode van energieleveranciers om ervoor te zorgen dat contracten naadloos in elkaar overgaan zodat jij als klant niet te maken krijgt met overlappende contracten of leveringsovereenkomsten die niet goed op elkaar aansluiten. Bijna alle energieleveranciers hebben zich hierbij aangesloten. Door samen één grote databank bij te houden krijgen de leveranciers inzicht in contractgegevens en kunnen zij voorkomen dat consumenten te maken krijgen met opzegboetes.

Hoe werkt het precies

Als jouw oude energiecontract bijna afgelopen is kun je overstappen naar een nieuw contract. Wanneer jij je als nieuwe klant aanmeldt bij een energieleverancier die is aangesloten bij het CER dan checkt de leverancier in het register of je nog een lopend contract hebt en wanneer dit contract is afgelopen. Je nieuwe energieleverancier zal het contract pas laten beginnen op de datum dat je oude contract afloopt, zolang deze datum niet te ver in de toekomst ligt. Door deze datum te controleren zit jij niet met dubbele contracten en krijg je ook geen opzegboete omdat je te vroeg bij je oude leverancier bent vertrokken. Wel zo prettig.

Deelnemende energieleveranciers

Het is een vrije keus om als energieleverancier deel te nemen aan het CER, maar praktisch alle leveranciers hebben zich hierbij aangesloten.

Misbruik voorkomen

In de databank van het CER staat veel informatie over contracten, dit is interessant voor energieleveranciers, voornamelijk de informatie over de einddata van contracten. Om te voorkomen dat energieleveranciers deze gegevens opvragen en gebruiken om nieuwe klanten te werven is er een controle systeem bedacht. Er wordt vergeleken hoeveel gegevens door een energieleverancier worden opgevraagd en hoeveel zij hiervan daadwerkelijk naar een nieuw contract overzetten. Als het blijkt dat energieleveranciers misbruik hebben gemaakt van de gegevens dan kunnen zij hun lidmaatschap kwijtraken.

Taken van aangesloten energieleveranciers

De energieleveranciers die zich hebben aangesloten bij het CER moeten iedere week een lijst aanleveren met informatie over alle lopende contracten, einddatum, opzegtermijn, verlengperiode en of het contract is opgezegd. Deze gegevens worden allemaal samengevoegd. Zoals eerder gezegd zijn de deelnemende energieleveranciers daarnaast verplicht om het lopende contract van iedere nieuwe klant bij het CER te checken.

Waar jij rekening mee moet houden

Door het CER kun je veel zorgelozer overstappen. Loopt je contract bijna af, dan sluit je een nieuw contract af en kun je er vanuit gaan dat dit vlekkeloos verloopt. Help een handje mee en zorg dat je 6 tot 8 weken voor het einde van je oude contract pas overstapt. Met deze termijn ben je niet vroeg en je energieleveranciers zal dan zelf wachten met het overnemen van het contract.

Contract voor onbepaalde tijd

Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt afgesloten dan is het voordeel dat je die ieder moment kunt opzeggen. Meestal heb je een opzegtermijn van een maand, maar hiermee val je binnen de overstapperiode van 6 tot 8 weken waardoor je altijd goed zit!

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Energie

Helft Nederlanders weet energielabel eigen woning niet

Vanaf 2021 veranderen de regels rondom het energielabel, maar wat houden deze veranderingen precies in? En zijn Nederlanders daarvan op de hoogte? Wij...

Lees meer
Energie

Hittegolf: zo houd je je hoofd koel tijdens de warme dagen

Deze week krijgen we te maken met tropische temperaturen. Heerlijk als je ergens aan het water zit, maar minder prettig als je thuis aan het werk bent of ‘s...

Lees meer
Energie

Een derde Nederlanders weet niet dat energietarieven historisch laag zijn

Ruim 1,7 miljoen mensen stapten in het afgelopen jaar over van energieleverancier, een stijging van meer dan 6 procent. Door de coronacrisis zitten mensen meer...

Lees meer