Menu
whatsapp
call-icon

Gas Water Licht

Gas, water en licht; het is de standaardcombinatie als je denkt aan de vaste lasten van je huis. Het wordt altijd in samen opgenoemd, terwijl je gas en licht apart regelt van je watervoorziening. Voor gas en licht kies je zelf een energieleverancier en water wordt geregeld door de waterleidingmaatschappij in jouw buurt. Lees iets verder en je vindt precies wat je moet weten over gas, water en licht.

Je kunt niet zonder gas water licht

Thuis kun je niet zonder; gas, water en licht zijn eerste levensbehoeften. Als je thuiskomt wil je de lichten aandoen, de verwarming even een paar graden hoger zetten en ieder moment onder de douche kunnen springen. Handig dus om deze zaken goed geregeld te hebben. Het eerste wat je moet weten is dat gas en licht los zijn geregeld van water. Gas en licht kun je afnemen van iedere energieleverancier naar jouw keuze, voor water ben je gebonden aan de waterleidingsmaatschappij die bij jou in de regio actief is.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Aantal bewoners
{{mini_verbruik}}
Stroom (dal)
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Gas

Aardgas kun je goed gebruiken om te koken, de verwarming op te stoken en voor een warme douche. Als je gas verbrandt komt er namelijk warmte vrij, dit verwarmt het water van je cv of douche en zorgt voor vuur onder de pannen op het fornuis. Het nadeel van gas is dat het een fossiele brandstof is, wat betekent dat het op een gegeven moment opraakt. Daarnaast komt er CO2 vrij bij de verbranding van gas, wat vervuilend is voor het milieu. Er wordt veel onderzoek gedaan om een duurzaam alternatief te vinden voor aardgas, zodat je in de toekomst ook voor een groene variant van gas kunt kiezen. Het grootste deel van je energierekening ben je kwijt aan de kosten voor gas. Wil je geld besparen, dan helpt het dus om zuiniger met je gas om te gaan. Ga meteen door naar de tips om te lezen hoe je makkelijk op gas bespaart.

Licht

Licht, stroom of elektriciteit; je gebruikt het iedere dag en niet alleen om het licht aan te doen, de meeste apparaten in je huis werken namelijk op stroom. Op het gebied van stroom valt veel te kiezen; wil je graag groene stroom, stroom uit kernenergie of vind je alle soorten stroom prima? Wat je ook kiest, voor alle voorkeuren is een energieleverancier te vinden.

Gas en licht kies je zelf

De energiemarkt is in 2004 vrijgegeven, dit betekent dat jij zelf mag kiezen van welke energieleverancier je gas en stroom wilt ontvangen. Genoeg keus want je hebt leveranciers die zich richten op lage prijzen, op groene duurzame stroom of op een goede service. Je mag ook ieder jaar naar een nieuwe leverancier overstappen als je contract is afgelopen (dit is zelfs het meest voordelig dus echt een aanrader!). De energie die je krijgt is altijd hetzelfde, er is geen goede en slechte energie, wie jouw energieleverancier ook is.

Stadsverwarming

Is jouw huis aangesloten aan een warmtenet of stadsverwarming? Dan heb je geen gasleverancier nodig. Een energiecontract voor stroom is genoeg!

Water

Je hebt thuis water nodig, maar dit regel je apart van je gas- en lichtvoorziening. In Nederland hebben we namelijk sinds 1957 de waterleidingwet waarin alle regels staan over de drinkwatervoorziening en het toezicht op de waterleidingmaatschappijen. Schoon betrouwbaar drinkwater is een eerste levensbehoefte waar de overheid controle over wil hebben, het mag daarom niet geprivatiseerd worden. De bedrijven die nu zorgen voor ons drinkwater staan allemaal onder overheidscontrole. De VROM (ministerie van infrastructuur en milieu) komt regelmatig langs voor een inspectie; zo kun jij blijven genieten van schoon water!

Wie levert jouw water?

In Nederland zijn 11 waterleidingsmaatschappijen actief die er allemaal in een andere omgeving voor zorgen dat er schoon water uit de kraan komt. Van welke waterleidingsmaatschappij jouw water vandaan komt vind je terug in de onderstaande tabel:

WaterleidingmaatschappijRegio (provincie)
VitensUtrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Friesland
Brabant WaterNoord-Brabant
EvidesZeeland, het zuiden van Zuid-Holland
PWN Waterleiding Maatschappij Limburg (PWN)Noord-Holland
DuneaRegio Den Haag en Leiden
Waterleiding Maatschappij Limburg (WML)Limburg
WaternetRegio Amsterdam
Waterbedrijf Groningen (WBG)Groningen
OasenHet oosten van Zuid-Holland
Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD)Drenthe

Zo betaal je

De kosten voor gas en licht worden iedere maand automatisch van je rekening afgeschreven. Dit is iedere maand hetzelfde bedrag: het voorschotbedrag. Aan het eind van het jaar wordt aan de hand van je meterstanden berekend of je teveel of te weinig hebt betaald. Voor de kosten van je waterverbruik krijg je ieder kwartaal of ieder half jaar een rekening thuisgestuurd, afhankelijk van je watermaatschappij. Je kunt de rekening zelf overmaken of aangeven dat het bedrag automatisch afgeschreven mag worden. Voor de waterkosten krijg je ook een jaarafrekening waarbij wordt berekend of je teveel of te weinig hebt betaald. Als je wilt voorkomen dat je aan het eind van het jaar geld moet bijbetalen, zorg er dan voor dat je voorschotbedrag niet te laag is. Twijfel je of je voorschotbedrag te laag is? Dit kun je vaak controleren door in te loggen op je account bij je energieleverancier. Je kunt ons ook altijd bellen als je hulp nodig hebt, dan zoeken we samen uit wat het beste voorschotbedrag is voor jou :-).

Wanneer verander je van gas/water/licht leverancier?

Water

Van waterleverancier verander je alleen als je gaat verhuizen. Als je in dezelfde regio blijft wonen kun je in je nieuwe huis weer bij dezelfde waterleidingmaatschappij terechtkomen, maar je moet je altijd opnieuw aanmelden. Zolang je in hetzelfde huis woont blijf je bij dezelfde watermaatschappij.

Gas en licht

Als je gaat verhuizen moet je dit minimaal 10 dagen van tevoren doorgeven aan je energieleverancier. Je kunt je energiecontract meenemen naar je nieuwe huis, maar je kunt ook veranderen van energieleverancier. Is je contract afgelopen, dan kun je meteen goed beginnen in je nieuwe huis met een nieuw energiecontract. Als je een jaarcontract afsluit kun je sowieso ieder jaar veranderen van energieleverancier: Nog leuker, je hebt dan ieder jaar een contract met korting!

Tips om te besparen op gas, water en licht

Je kunt op verschillende manieren je energie- en waterkosten verlagen. Met deze 8 tips dalen je vaste lasten terwijl je maar weinig hoeft te veranderen aan je dagelijkse gewoontes:

  • Tip 1: Doe het licht uit als je een kamer uitloopt, ook al is het maar voor even.
  • Tip 2: Kies voor een wasrek en neem afscheid van je droger (of neem er geen).
  • Tip 3: Verzamel je was en laat de wasmachine draaien als deze vol zit.
  • Tip 4: Doe de gordijnen dicht als het ‘s avonds afkoelt, dat maakt het binnen nog gezelliger.
  • Tip 5: Zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen alvast lager; je huiskamer blijft dan nog even warm.
  • Tip 6: Geef de planten water met een gieter in plaats van met een tuinslang.
  • Tip 7: Koop een waterbesparende douchekop, daar wordt de douche ook nog eens lekkerder van. Nu opletten dat je er niet te lang onder blijft staan.
  • Tip 8: Zorg dat je huis goed geïsoleerd is. Denk hierbij niet alleen aan dubbel glas, maar ook aan tochtstrips bij de deuren of de brievenbus.
alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Aantal bewoners
{{mini_verbruik}}
Stroom (dal)
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Laatste nieuws

Energie

1 huis maar meerdere energieleveranciers, iets voor jou?

Vanaf 2018 kun je ervoor kiezen om stroom van meerdere energieleveranciers af te nemen. Via een tweede elektriciteitsmeter kun je zelf bepalen welke apparaten...

Lees meer
Energie

6 fabels en feiten over overstappen van energiecontract

Als je de fabels mag geloven is het nog een heel avontuur om over te stappen van energieleverancier, maar als je naar de feiten kijkt is er eigenlijk niets...

Lees meer
Blog

Variabel energiecontract wordt gemiddeld €35 duurder

Sinds 1 juli zijn de variabele energietarieven met gemiddeld €35 per jaar gestegen. Deze grote stijging komt voornamelijk door de toegenomen gasprijs. Als je...

Lees meer

Gerelateerde pagina's

Energiekosten,Gas Water Licht,