ENSTROGA bestaat sinds 2012 en opereert niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen zoals Duitsland en Italië. Het energiebedrijf behoort tot een grote, Europese energiegroep en werd opgericht om consumenten een goedkope optie op stroom en gas te bieden op de energiemarkt.
Op dinsdag 9 november heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in dit artikel bekend gemaakt dat de leveringsvergunning van ENSTROGA is ingetrokken. ENSTROGA heeft hiervoor zelf een verzoek voor ingediend bij ACM. Het intrekken van de vergunning betekent dat het energiebedrijf geen energie meer aan kleinverbruikers mag leveren en dat alle lopende contracten worden beëindigd per 12 november 2021. De klanten worden verdeeld over andere energieleveranciers en krijgen dan een nieuw contract van het bedrijf waar ze zijn ingedeeld.
In een korte periode zijn de stroom en gasprijzen tot een recordhoogte gestegen. Onder de huidige marktomstandigheden was het voor ENSTROGA niet mogelijk om hier als kleine leverancier mee verder te gaan. ENSTROGA heeft de ACM daarom verzocht om de leveringsvergunning in te trekken, omdat het bedrijf niet langer in staat was om op een betrouwbare manier energie te leveren. De ACM heeft daarom de vergunning ingetrokken.
Nee, in Nederland is de energielevering goed geregeld. Je komt daarom nooit zomaar zonder stroom of gas te zitten, zeker niet in de wintermaanden. Je blijft klant bij ENSTROGA tot een nieuwe leverancier gaat leveren.
Alle klanten van ENSTROGA worden verdeeld over verschillende leveranciers. De ACM heeft afspraken gemaakt met ENSTROGA en de netbeheerders om er samen voor te zorgen dat de verdeling over leveranciers zo goed mogelijk verloopt.
De klanten worden rond 12 november overgezet naar de nieuwe leverancier, die vanaf dat moment gaat leveren. Rond deze datum zullen de contracten van de nieuwe leveranciers per e-mail worden toegestuurd. Klanten van ENSTROGA die na 17 november 2021 geen informatie hebben ontvangen van hun nieuwe energieleverancier kunnen ook navraag doen bij hun lokale netbeheerder (Enexis, Liander, Stedin, Enduris, Coteq, Rendo of Westland Infra).
Nee, je huidige voorwaarden en tarieven zullen vervallen. Het intrekken van de vergunning betekent dat ENSTROGA geen energie meer aan kleinverbruikers mag leveren. Alle lopende contracten worden beëindigd per 12 november 2021. De klanten worden zoals eerder aangegeven verdeeld over andere energieleveranciers en krijgen dan een nieuw contract van het bedrijf waar ze zijn ingedeeld.
ENSTROGA heeft toegezegd dat alle klanten nog een eindafrekening krijgen van het bedrijf, zodat duidelijk is of een klant nog geld tegoed heeft of nog moet bijbetalen voor geleverde energie. Het is nog niet bekend of ENSTROGA in staat is klanten die nog geld tegoed hebben geheel of gedeeltelijk kan uitbetalen. Eveneens is het niet bekend of een eventuele welkomstkorting wordt uitgekeerd.
Nee, dit kan nog niet. In eerste instantie wordt je automatisch overgezet naar een nieuwe leverancier. Dit om ervoor te zorgen dat je niet zonder stroom en/of gas komt te zitten. Vanaf 9 november tot 12 november zitten klanten in een zogenaamde ‘freeze’ periode. Dit betekend dat zij in deze periode niet over kunnen stappen. De ACM heeft dit geregeld om het proces soepel te laten verlopen. Na deze periode kunnen klanten vervolgens zelf bepalen of zij bij hun nieuwe leverancier blijven of – na een opzegtermijn van maximaal 30 dagen – willen overstappen naar een andere leverancier.
De ACM heeft aangekondigd dat naast alle circa 150 klanten die nu nog als klant geregistreerd staan ook de circa 300 klanten waarvan Enstroga de levering onlangs heeft stopgezet en die zelf nog geen contract hebben gesloten met een nieuwe leverancier hierbij meegenomen. Omdat Enstroga de levering bij deze klanten ten onrechte heeft beëindigd, vallen zij ook onder de regeling. Deze klanten gaan dus gewoon rond 12 november over naar een aangewezen leverancier.
Je gaat gewoon over naar de leverancier waar je een contract hebt aangevraagd, dit wordt helemaal goed geregeld. Het is namelijk mogelijk dat sommigen van de groep van circa 300 klanten waarvan Enstroga de levering beëindigd had vóór 9 november 2021 zelf al een nieuw contract bij een andere leverancier hebben afgesloten, maar dat dit nieuwe contract nog niet is ingegaan. Deze klanten worden nu in eerste instantie meegenomen in de verdeling over de leveranciers, maar worden vervolgens wel op de eerder contractueel afgesproken datum overgezet naar de leverancier van hun keuze.
Ja, wanneer er wordt gevraagd om de meterstanden door te geven is dit altijd goed om te doen. Als je een slimme meter hebt wordt dit automatisch uitgelezen.
ENSTROGA heeft aangegeven dat klanten binnenkort een nieuw contract ontvangen van de energieleverancier die hen overneemt. Wij adviseren je daarom even af te wachten tot er meer informatie beschikbaar is over wat je nieuwe tarieven worden. Houd dus goed je mail in de gaten. Wanneer deze informatie beschikbaar is kun je deze tarieven vergelijken met de deals op onze website om zo te komen tot de voordeligste keuze.
Zeg niet zomaar zelf je contract op, dan kun je zonder stroom of gas komen te zitten. Als jij via onze vergelijker overstapt naar een nieuwe energieleverancier, dan zegt de nieuwe leverancier jouw huidige contract op. Hierbij wordt er rekening gehouden met de opzegtermijn. Houd er ook rekening mee dat wanneer je opzegt of overstapt naar een andere leverancier je tijdelijke nieuwe leverancier een eindnota zal opstellen.
Optie 1: Niet ingaan op het aanbod van de tijdelijke leverancier en overstappen.
Wanneer je vindt dat je nieuwe leverancier te hoge tarieven aanbiedt, kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een vast contract van een andere leverancier. Kijk nu in onze vergelijker om te zien welke deals worden aangeboden.
Optie 2: Bij je nieuwe leverancier blijven met het contract dat is aangeboden.
Wanneer je bij je aangewezen leverancier blijft, zul je de tarieven uit het aangeboden contract betalen voor stroom en gas. Deze tarieven verschillen per leverancier, waardoor we op dit moment geen eenduidig advies kunnen geven dat voor alle klanten geldt. Wij begrijpen dat elk huishouden anders is, daarom is het goed om voor jezelf na te gaan welke optie het beste bij jou past. Heb je behoefte aan advies-op-maat? Dan helpen wij je graag verder via onze klantenservice.
Bij het vergelijken het contract adviseren wij om rekening te houden met de onderstaande 3 variabele onderdelen van een contract:
Let op! De wintermaanden komen eraan, dit kan zorgen voor oplopende kosten. Houd de prijzen op onze website goed in de gaten.
Dat kan, je kan alvast een aanvraag doen bij een nieuwe energieleverancier via onze energievergelijker. Daarom geven geven wij je een overstap-advies-op-maat:
Let wel, nadat je een aanvraag hebt gedaan duurt het minimaal 4 tot 6 weken totdat je nieuwe energieleverancier begint met leveren. De precieze startdatum is te vinden in het contract van je nieuwe energieleverancier.
Is jouw vraag nog niet beantwoord? Neem dan contact op met onze klantenservice op 020-5317670.
energie@enstroga.nl | |
Telefoon | 043-744 0200 |
Kosten | Lokaal tarief |
Bereikbaar | Maandag t/m vrijdag 9.00 – 18.00 |
Website | https://enstroga.nl/ |