E.ON Benelux is sinds 2000 actief op de Nederlandse energiemarkt. In dat jaar werd het Electriciteitsbedrijf Zuid-Holland (EZH) opgekocht door het moederbedrijf E.ON AG. Op 1 mei 2018 is E.ON overgenomen door Eneco. Klanten van E.ON zijn hiervan op de hoogte gesteld en, door de overname, klant geworden van Eneco.
E.ON Benelux maakte deel uit van E.ON AG, het Duitse moederbedrijf. Na een fusie tussen VEBA en VIAG is het bedrijf in 2000 ontstaan. E.ON was actief op de energiemarkt in Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Rusland, Scandinavië en Spanje. In mei 2018 is het bedrijf overgenomen door Eneco en gaat E.On onder de naam van Eneco verder.
Er zijn geen energiecontracten meer af te sluiten bij E.ON, aangezien het bedrijf onderdeel is geworden van Eneco. Alles loopt nu via Eneco, bij wie je wel een energiecontract af kan sluiten. Wil je de contracten van energieleveranciers met elkaar vergelijken? Met onze energievergelijker kan je gemakkelijk en snel energiecontracten van vele leveranciers met elkaar vergelijken.
De tijden van het lage en normale tarief zijn verschillend per regio. In Noord-Brabant en Limburg geldt tussen 7.00 en 21.00 uur op werkdagen het normaaltarief. In de rest van Nederland geldt het normaaltarief op werkdagen tussen 7.00 en 23.00 uur. Buiten deze tijden om betaal je het laagtarief. Dat is dus ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen. Op de volgende feestdagen betaal je het laagtarief: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag.
E.ON had een slimme thermostaat. Via de E.ON EnergieAssistent app kon je (op afstand) de verwarming in huis verhogen of verlagen. Deze slimme thermostaat blijft gewoon werken nu het bedrijf is overgenomen door Eneco.
De slimme meter is een nieuwe generatie energiemeter. Net als bij de oudere meter wordt het verbruik van elektriciteit en gas gemeten. Deze nieuwe meters gaan de oude analoge meters vervangen. De slimme meter kan zeer nauwkeurig en real time je verbruik weergeven. Tussen 2015 en 2020 bieden de netbeheerders alle huishoudens in Nederland een slimme meter aan. Dit gaat per wijk. Je krijgt vanzelf bericht wanneer het jouw beurt is.
Je twijfelt of je al een slimme meter hebt? Als jouw meter na 1 januari 2012 is vervangen, dan heb je waarschijnlijk een slimme meter. Een ander herkenningspunt is dat de meter een aansluiting met telefoonstekker (RJ-11) heeft.
Voordelen van een slimme meter
Het grote voordeel van een slimme meter is dat het meten van energieverbruik sterk wordt vereenvoudigd. De voordelen van een slimme meter:
Op zonnige dagen leveren jouw zonnepanelen veel energie. De opgewekt energie zal eerst voor je eigen huishouden worden gebruikt. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je meer energie opwekt dan je op het moment nodig hebt. Als dit gebeurt, lever je energie terug aan het net. Op de momenten dat jouw energieverbruik hoger is dan de zonnepanelen kunnen leveren, neem je energie van het net af. De teruggeleverde stroom wordt van de afgenomen stroom afgetrokken. Deze verrekening heet salderen. Wek je op jaarbasis meer energie op dan je verbruikt? Dan krijg je van de energieleverancier een terugleververgoeding.
E.ON saldeerde tegen hetzelfde tarief dat je betaalt voor je energie, dit bedrag is inclusief overheidsheffingen en btw. Eneco, het bedrijf dat E.ON heeft overgenomen, doet dit ook. Heb je op jaarbasis meer energie opgewekt dan je van het net hebt afgenomen? Dan krijg je een terugleververgoeding. Bij Eneco is dit een vast tarief per kWh. De vergoeding is zonder overheidsheffingen en btw.
Je hebt een gasstoring of stroomstoring? Kijk eerst of jij de enige in de omgeving bent zonder gas en/of stroom. Als je buren er ook last van hebben, is er sprake van een gas- of stroomstoring in jouw omgeving. Op gasenstroomstoringen.nl kun je heel snel zien wat er aan de hand is. Ruik je gas of ben je de enige die te maken heeft met de storing? Bel dan snel het nationale storingsnummer: 0800-9009.
Nu E.ON overgenomen is door Eneco, moet je aan hen doorgeven dat je gaat verhuizen. Dit kan je doen via de VerhuisService van Eneco. Ook kan je bellen naar 088 – 8 955 955 (je betaalt je gebruikelijke belkosten).
Als je een energiecontract wil opzeggen, kun je dit doorgeven aan de klantenservice van Eneco, aangezien E.ON door hen is overgenomen. Je kan bellen naar 088 – 8 955 955 (je betaalt je gebruikelijke belkosten).
Wist je al dat je je contract niet op hoeft te zeggen als je overstapt? Dit wordt allemaal voor je geregeld. In onze energievergelijker vind je snel een energiecontract dat bij jou past en zodra je het contract hebt aangevraagd, wordt de overstap door je nieuwe leverancier geregeld.
Je zoekt een nieuwe energieleverancier? In onze energievergelijker zie je de huidige energietarieven van de verschillende leveranciers. Vergelijk de tarieven van Eneco (vroeger E.ON) met andere energieleveranciers en vind het contract dat tegen de beste voorwaarden bij jouw verbruik past. De overstap wordt vervolgens voor je geregeld, dus je hoeft niet zelf op te zeggen!
EasySwitch.nl helpt je bij het vergelijken van energieleveranciers. Met de energievergelijker kun je kijken welke energieleverancier de scherpste tarieven aanbiedt. Zodra je een nieuwe energieleverancier hebt gevonden, kun je via EasySwitch.nl overstappen. Als je de overstap compleet hebt gemaakt, word je aangemeld bij je nieuwe energieleverancier. Zij zorgen ervoor dat jouw oude energiecontract wordt opgezegd. Op deze manier stap je makkelijk en snel over en hoef je zelf niets te doen.
Let op: voor de exacte voorwaarden van de energiecontracten kun je terecht op de website van Eneco. Vergelijk de energietarieven met die van andere leveranciers via de energievergelijker.