Over Fenor
Fenor was een energieleverancier uit Friesland, het bedrijf was opgericht in 2012. Betrokkenheid stond hoog in het vaandel en Fenor wilde als energieleverancier dicht bij de klant staan. De leverancier had tegen het einde van 2021 ruim 36.000 klanten. Op 16 december 2021 heeft Fenor faillissement aangevraagd. Door de hoge inkoopprijzen voor stroom en gas ontstonden er financiële problemen, waardoor de leveringsvergunning is ingetrokken door de ACM. Dit doet de ACM wanneer een energieleverancier geen betrouwbare levering kan garanderen. De rechter heeft mr. H.C. Lunter als curator aangesteld.
Wat gebeurt er nu?
Op 28 december 2021 heeft de curator bekendgemaakt dat Budget Energie de klanten van Fenor overneemt. Vanaf 30 december 2021 is Budget Energie begonnen met het leveren van stroom en gas aan Fenor klanten. In de eerste week van januari hebben alle klanten een mail gehad met daarin het nieuwe contract van Budget Energie. Hieronder kun je lezen wat de nieuwe tarieven en voorwaarden zijn.
De nieuwe tarieven van Budget Energie
Op 4 januari hebben alle Fenor klanten een mail ontvangen van Budget Energie met daarin het nieuwe aanbod. Neem de email door om te kijken welke tarieven er voor jou gelden. Het verschilt namelijk per klant welk tarief je gaat betalen. Waarschijnlijk komt dit doordat er gerekend is met het tarief dat je bij Fenor betaalde + een opslag. De exacte berekening is niet bekend, dit zullen wij op deze pagina publiceren zodra hier meer duidelijkheid over is.
Ons advies
Omdat het aanbod van Budget Energie per klant verschilt kunnen wij niet één advies geven dat voor alle klanten van toepassing is. Het algemene advies is daarom om je nieuwe variabele tarieven te bekijken en deze te vergelijken met het aanbod in onze vergelijker. Let hierbij wel op dat het contract van Budget Energie variabel is. De gastarieven staan vast tot het einde van de contractdatum van Fenor. Dus bijvoorbeeld; het contract van een klant liep 30 augustus 2022 af bij Fenor, dan lopen tot die datum de gastarieven. Het stroomtarief is variabel maar wel gelijk voor iedereen. Het stroomtarief geldt voor de maanden januari 2022 en februari 2022 en daarna gaat Budget Energie kijken of ze dit gaan wijzigen. Mocht er geen goedkoper alternatief op onze website zijn kan je het best nog even wachten met een nieuwe aanvraag doen. De energiemarkt is op dit moment weer wat stabieler. Wil je hier meer informatie over? Bekijk dan deze pagina.
Vergelijk Energie
Let op: Zeg niet zomaar zelf je contract op, dan kun je zonder stroom of gas komen te zitten. Als jij via onze vergelijker overstapt naar een nieuwe energieleverancier, dan zegt de nieuwe leverancier jouw huidige contract op. Hierbij wordt er rekening gehouden met de opzegtermijn.
De opzegtermijn
Als je niet bij Budget Energie wilt blijven dan kun je een contract aanvragen bij een nieuwe leverancier. Je nieuwe contract mag wel pas ingaan vanaf 30 januari 2022. De opzegtermijn van je variabele contract bij Budget Energie is 30 dagen. Bij een variabel contract kan Budget Energie geen opzegboete in rekening brengen.
Goed om te weten: De opzegging hoef je ook niet bij Budget Energie zelf door te geven. Je nieuwe leverancier zal dit aan Budget Energie doorgeven. Wel zo handig!
Contactgegevens Fenor
Helaas is Fenor door het faillissement niet goed bereikbaar. Het bedrijf is enkel telefonisch bereikbaar voor vragen over je contract. Je kunt ze bellen op: 085-7733120.
Voor vragen aan de curator kun je mailen naar fenorenergie@yspeert.nl. Ook kun je telefonisch contact opnemen via 0512-334125. Echter geeft de curator aan dat de voorkeur uitgaat naar contact per mail.
Voor meer informatie verwijzen we je door naar de website van Budget Energie, de website van Fenor en de website van de curator.
Heb je nog vragen?
Bekijk de antwoorden op de veelgestelde vragen in het tabje ‘veelgestelde vragen’.
Is jouw vraag hierna nog niet beantwoord? Neem dan contact op met onze klantenservice op 020-5317670.
Veelgestelde vragen FENOR
Kan ik al overstappen?
Tijdens de vensterperiode, die maximaal tot 30 december 2021 duurde, kon je niet overstappen naar een andere energieleverancier. Je kunt pas overstappen nadat Budget Energie de levering van FENOR heeft overgenomen. In de eerste week van januari heb je bericht ontvangen van Budget Energie over je nieuwe energiecontract. Je kunt nu zelf besluiten of je bij Budget Energie wilt blijven of dat je wilt overstappen naar een andere leverancier. Een nieuw contract bij een andere leverancier mag pas vanaf 30 januari 2022 starten. Budget Energie brengt echter geen boete in rekening. De opzegtermijn van je variabele contract bij Budget Energie is 30 dagen.
Vergelijk Energie
Wat zijn de financiële gevolgen voor mij als klant?
Omdat Fenor failliet is verklaard kan dit financiële gevolgen voor jou hebben. Bijvoorbeeld als je nog geld tegoed hebt van het bedrijf. Als je een hoog termijnbedrag vooruit hebt betaald, dan is de kans groot dat je dit geld gedeeltelijk of niet terugkrijgt. Lees hier onze uitleg over wat er gebeurt als je
energieleverancier failliet gaat.
Gaat Fenor nog in de maand december geld incasseren?
Fenor heeft aangegeven dat er in de maand december geen termijnbedragen worden geïncasseerd. De maand januari wordt door de nieuwe energieleverancier geïncasseerd.
Kan ik mijn betaling storneren?
De ACM adviseert om alle rekeningen van je leverancier te betalen. Je betaalt namelijk voor de stroom en gas die je verbruikt hebt. Wanneer je via automatische incasso betaalt, heb je altijd het recht om te storneren. Houd er wel rekening mee dat hier gevolgen aan kunnen zitten. Er is dan wettelijk gezien een betalingsachterstand. De ACM zegt hierover het volgende: “Betaalt u maandelijks meer voor uw energie dan dat u verbruikt? Dan mag u die betalingsachterstand soms verrekenen met het bedrag dat u nog krijgt van uw leverancier. Maar let goed op: dit mag niet altijd. Hier zijn wettelijke regels voor.”
Wanneer je twijfelt over wat handig is om te doen kun je altijd contact opnemen met het
juridisch loket.
Ik zou (per 1 januari) overgaan naar een andere leverancier, wat nu?
Wij verwachten dat de overstap doorgaat. Op de website van Fenor zelf wordt hier niets over gezegd, echter hebben wij in het verleden gezien dat dit gewoon doorgaat. Het kan zijn dat je enkele dagen bij Budget Energie terecht komt en daarna gewoon overgaat naar de door jou gekozen leverancier.
Wie wordt mijn nieuwe leverancier?
Op 28 december is bekend gemaakt dat Budget Energie alle klanten van Fenor overneemt. Na de vensterperiode, die tot 30 december duurt, krijgen de klanten energie geleverd door Budget Energie. Budget Energie is onderdeel van Budget Thuis. Samen met NLE, dat ook onderdeel is van Budget Thuis, levert het bedrijf energie aan ongeveer 700.000 klanten. Het richt zich op het leveren van groene stroom en gas binnen Nederland. De tarieven van Budget Energie zijn op 4 januari 2022 bekend gemaakt. Bekijk de alinea "Ons advies" om te lezen wat je nu heb beste kunt doen.
Wanneer gaat Budget Energie leveren?
Vanaf 30 december heeft Budget Energie de levering van stroom en gas op zich genomen. Je komt dus niet zonder stroom of gas te zitten.
Houd ik dezelfde overeenkomst als bij Fenor?
Nee, je huidige voorwaarden en tarieven zullen vervallen. Het intrekken van de vergunning betekent dat Fenor geen energie meer aan kleinverbruikers mag leveren. Omdat Budget Energie de levering overneemt ontvang je een nieuwe overeenkomst. Bekijk de alinea "De nieuwe tarieven van Budget Energie" voor meer informatie over het nieuwe aanbod.
Tot wanneer blijft Fenor stroom en/of gas leveren?
Fenor blijft stroom en/of gas leveren tot 30 december. Vanaf dat moment neemt Budget Energie de levering op zich. Deze overstap wordt automatisch voor je geregeld, hier hoef je niets voor te doen.
Moet ik mijn meterstanden doorgeven aan Fenor?
Ja, wanneer er wordt gevraagd om de meterstanden door te geven is dit altijd goed om te doen. Als je een slimme meter hebt wordt dit automatisch uitgelezen.