FENOR is een energieleverancier uit Friesland, opgericht in 2011. Betrokkenheid staat hoog in het vaandel en FENOR wil als energieleverancier dicht bij de klant staan. Lees hier meer informatie over energieleverancier FENOR.
FENOR is in de wereld geroepen als energieleverancier die duidelijk, betrokken en overzichtelijk is, zodat de dienstverlening in de energiemarkt verbeterd zou worden. Vanuit Friesland wilt FENOR de klanten voorzien van gas en stroom.
De energie die FENOR levert is opgewekt uit windenergie. Een deel van deze energie, 44,64%, wordt opgewekt door Nederlandse windmolens, het andere deel door windmolens in andere Europese landen. Energie die niet in Nederland wordt opgewekt kan niet terechtkomen op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk, om deze reden wordt FENOR niet gezien als een hele groene, duurzame energieleverancier.
FENOR biedt een aantal energiecontracten aan, één hiervan is het modelcontract wat alle energieleveranciers standaard aanbieden. Dit contract heeft een onbepaalde looptijd en variabele energietarieven, tweemaal per jaar worden de tarieven aangepast aan de prijzen die gelden op de energiemarkt.
Je krijgt te maken met het laag- en normaaltarief op het moment dat je een dubbele meter hebt. Voor de energie die je overdag gebruikt wordt in dit geval het normaaltarief gerekend en voor de energie die je gebruikt tussen 23:00 en 07:00, in weekenden en op feestdagen wordt het laagtarief gerekend. Het laagtarief gaat in een aantal provincies om 21:00 uur in.
FENOR biedt klanten geen slimme thermostaat aan. Ben je klant en wil je wel graag een slimme thermostaat in huis? Verschillende energieleveranciers bieden een slimme thermostaat aan die je kunt aanschaffen zonder dat je hiervoor hoeft over te stappen van energiecontract. Kijk voor meer informatie op de pagina over slimme thermostaten.
Alle huishoudens en kleinaansluitingen in Nederland krijgen in de komende jaren een slimme meter aangeboden. Deze gratis digitale meter vervangt de oude analoge meter zodat de meterstanden op afstand kunnen worden uitgelezen door de energieleverancier. De meter wordt geplaatst door je netbeheerder, het maakt voor dit proces dus niet uit welke energieleverancier je hebt.
Naast energie afnemen, kun je ook zelf energie gaan opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Als de zon schijnt terwijl je zelf geen energie gebruikt, zal deze energie het elektriciteitsnet op gaan. Deze teruggeleverde energie zal op je energierekening worden verrekend met de afgenomen energie, dit heet salderen. Op deze manier kun je veel geld besparen met zonnepanelen.
Als je zoveel zonnepanelen hebt dat je meer energie opwekt dan je gebruikt, word je gezien als een energieproducent en kun je hiervoor een vergoeding ontvangen. Energieleveranciers mogen de hoogte van de vergoeding zelf vaststellen. FENOR keert 70% van het kale leveringstarief uit als vergoeding voor de teruggeleverde energie.
FENOR kan je op een aantal manieren bereiken:
Contactgegevens FENOR | |
Email: | klantenservice@fenor.nl |
Telefoon: | 085 – 7733120 |
Bereikbaarheid: | Ma t/m Vr van 08:30 tot 17:00 uur. |
Website: | www.fenor.nl |
Als je een stroomstoring hebt kun je dit soms zelf verhelpen in de meterkast, een storing met je gasaansluiting is daarentegen niet zelf op te lossen. Als je gas ruikt of je kunt de stroomstoring zelf niet verhelpen, bel dan naar het Landelijk Storingsnummer Gas en Stroom: 0800 – 9009. Op de website gasenstroomstoringen.nl kun je daarnaast bekijken of de storing al bekend is en of meerdere mensen hier last van hebben.
Maandelijks betaal je een voorschotbedrag aan FENOR, dit bedrag is gebaseerd op een inschatting van je energieverbruik. Aan het einde van het jaar zal aan de hand van de meterstanden worden berekend hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt.
Een energiecontract is persoonsgebonden en zal bij een verhuizing met je mee verhuizen. Geef je nieuwe adres en verhuisdatum minimaal 10 werkdagen voordat je gaat verhuizen door aan FENOR zodat alle gegevens op orde kunnen worden gemaakt. Noteer de meterstanden van je oude en je nieuwe huis op het moment dat je gaat verhuizen, FENOR zal naar deze gegevens vragen.
Als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier, hoef je je oude contract bij FENOR niet zelf op te zeggen; je nieuwe energieleverancier doet dat automatisch. Let voordat je overstapt wel op of de looptijd van je contract al is verstreken, voor het vroegtijdig opzeggen van een energiecontract brengt FENOR namelijk een opzegboete in rekening.
De opzegtermijn voor energiecontracten van FENOR is 30 kalenderdagen. Dit geldt voor contracten met een onbepaalde looptijd of voor contracten waarvan de contractduur na deze 30 dagen is verstreken. Bepaalde contracten kunnen niet kosteloos tussentijds worden opgezegd, hiervoor wordt een opzegboete in rekening gebracht.
Nee, als je een opzegboete hebt gekregen van je oude energieleverancier zal FENOR deze boete niet overnemen.
Door over te stappen van energieleverancier kun je gemakkelijk geld besparen op je vaste lasten. Biedt FENOR een welkomstkorting of lage energietarieven? Dan kun je kiezen om over te stappen naar een energiecontract van FENOR.
EasySwitch.nl rekent voor je uit welke energieleveranciers de voordeligste energietarieven hanteren en biedt zelf exclusieve kortingen. Met de vergelijker en de filter kun je jouw persoonlijke situatie en wensen aangeven zodat je de goedkoopste energieleverancier vindt. FENOR is als energieleverancier verantwoordelijk voor het leveren van stroom en gas en het innen van de energierekening. Daarnaast zal FENOR je oude energiecontract opzeggen op het moment dat je een nieuw contract afsluit.
Let op: voor de exacte voorwaarden van de energiecontracten kun je terecht op de website van FENOR. Vergelijk de energietarieven met de tarieven van andere energieleveranciers via de energievergelijker.